Wednesday, April 14, 2010

Menghargai Petunjuk Ilahi..

Tanpa diminta, suasana kehidupan ini mengajar kita dalam menghargai setiap pemberian dan kurniaan. Betapa mekarnya hati apabila apabila kita ketahui masih ada insan yang sudi menghargai diri. Setiap pemberian yang diberi pada hari kelahiran kita, kita pasti juga akan tertunggu-tunggu akan hari kelahiran mereka. Memikirkan apa yang akan kita balas, bimbang juga jika mereka memendam rasa jika penghargaan itu tidak dibalas. Alhamdulillah fitrah ini sememangnya akan mengutuhkan lagi tautan mahabbah di antara kita dan sahabat.

Bahkan Rasulullah pernah bersabda: “Hendaklah kamu saling memberi hadiah, kelak kamu akan berkasih sayang dan akan hilanglah permusuhan.” (Muttafaqun Alaih)

Namun perlu kita lihat punca kepada segala kurniaan adalah datangnya dari Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..Kadang2 kita sentiasa terlupa dan lalai dgn nikmat yang zahir..kita nampak hadiah jam tangan dari manusia tapi kita terlupa siapakah yang mengizinkan perkara tersebut terjadi sekiranya bukan Allah?

Seharusnya segala kesyukuran dirujuk kembali kepada al-Khaliq. Tapi dewasa ini, adakah telah kita letakkan rasa berterima kasih kepada Allah terutamanya dengan cara yang benar?

Atau hanya mengharap tapi tak berusaha untuk menjadi hambaNya yang beriman?

Juga pernahkah kita fikirkan 'perasaan' (kemurkaan) Allah jika tidak membalas penghargaanNya seperti mana kita fikirkan perasaan manusia?

Lantas..Bersyukurkah kita?


:: Kehilangan apakah yang kita takuti? ::


Iman dan Islam Yang Kita Miliki..

Alhamdulillah, kesyukuran yang tidak terhingga kepada Ilahi kerana lahirnya kita terus dinamakn muslim. Jika diselusuri sirah Rasulullah, bagaimana peritnya dugaan yang perlu dihadapi baginda dan para sahabat hanya kerana mereka menyembah Allah Yang Esa. Hanya kerana mereka menemui sinar kebenaran dan keluar dari kebatilan.

Dan kita? Yang menyedihkan masa kini, umat Islam hanya diibaratkan buih-buih di pinggir pantai. Hilang apabila dihempas badai..kuantiti tanpa kualiti. Seolah-olah muslim dan Islam adalah suatu perkara yang terpisah. Seorang muslim yang belum tentunya mengamalkan Islam sepenuhnya, sehinggakan menjadi fitnah kepada non-muslim yang mencari peluang dalam menghapuskan kebenaran Agama ini. Mahukah kita Islam yang dibina dengan segala kesusahan ini hancur di tangan umatnya sendiri? Lupakah kita kepada pengorbanan Rasulullah dan kecintaan baginda kepada kita?

Mari kita renungi kisah di sebalik penurunan ayat 113-114 Surah at-Taubah untuk kita rasakan berharganya nikmat Petunjuk Ilahi..

(113)“Tiadalah sepatutnya bagi nabi dan orang-orang yang beriman memintakan ampun (kepada Allah) bagi orang-orang musyrik, walaupun orang-orang musyik itu adalh kaum kerabatnya, sudah jelas bagi mereka, bahawasanya orang-orang musyrik itu adalh isi neraka jahannam.

(114) Dan permintaan ampun dari Ibrahim (kepada Allah) untuk bapaknya hanyalah suatu janji yang keluar diikrakannya kepada bapaknya. Maka taktala jealsa bagi Ibrahim bahwa bapkanya itu adalah musuh Allah, maka Ibrahim berlepas diri adarinya. Sesungguhnya Ibrahim adalah seoarng yang sangat lembut hatinya lagi penyantun.

(Diriwayatkan elah Imam Ahmad dari Ibnul Musayyab) [1]

Ketika Rasulullah datang menziarahi Abu Thalib yang mananti ajalnya, sedangkan di situ Abu Jahal dan Abdullah bin abi Umaiyah sudah berada di samping bapa saudaranya. Lalu baginda mengajarkan Abu Thalib agar mengucapkan kalimah syahadat”Lailahaillah”.

Sejurus selepas itu, Abu Jahal mengatakan kepada Abu Thalib, “Apakah kamu berpaling dari agama Abdul Muthalib bapamu? Abu Thalib menjawab,”Aku tetap menurut agama Abdul Muthalib”.

Lalu bersabdalah Rasulullah SAW kepadanya:

“ Aku akan tetap beristighfar bagimu selagi aku tidak dilarang”.

Kemudian turunlah ayat 113 di atas. Dan dalam hubungan ini, turunlah ayat,

Ertinya: Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah yang memberi petunjuk kepada orang yang dikehendakiNya.

*********

Jika kita bandingkan, sedangkan insan yang paling rapat dengan Rasulullah tidak dikurniakan hidayah iman dan Islam, siapalah kita di sisiNya. Namun disebabkan petunjuk adalah Milik mutlak Allah, kita adalah insan yang terpilih..Ya Allah besarnya kurniaMU. Tapi adakah kita menghargainya?

Setiap hari ada sahaja kekurangan diri dari segi keduniaan yang kita hitung. Lalu keluhan keluar bertalu-talu dari lisan kita. Tanpa sedikit pun kita rasakan kekurangan itu sebagai perkara yang remeh jika dibandingkan dengan nikmat-nikmat yang telah kita perolehi. Dari bermulanya hidup dengan kesempurnaan anggota, bukan rasa bersyukur yang kita titipkan bahkan kita memandang pula kekurangan dengan memiliki wajah yang kurang menawan. Kita diberikan keupayaan berfikir, tapi kita tetap melihat pada kekurangan intelektual yang tidak seperti insan lain. Kita diberikan lagi ibubapa yang masih hidup, tapi kita tetap mengeluh dengan ‘bebelan’ mereka. Sehinggakan kita diberikan keseluruhan hidup dengan berpeluang merasai nikmat keimanan dan sebagai hambaNya, juga kita masih mengeluh dalam mengamalkan syariat. Sentiasa beralasan dalam menunaikan perintah Pemberi nikmat. Lalu apakah sebenarnya yang kita inginkan dalam hidup ini jika setiap pemberian Ilahi kita mungkiri?

Akhirnya, mungkin kalam ini akan bersambung dalam bermuhasabah di manakah tahap keimanan kita..insyaAllah. Sama-sama kita berusaha dalam menghargai dan mensyukuri dalam erti kata sebenar hidayah yang dikurniakan Allah.

Wallahua’lam..

[1] sumber: Tafsir Ibnu Katsir

No comments: