Monday, April 19, 2010

Kisah Mangkuk Cantik,Madu dan Sehelai Rambut..[1]

= = = = = = = = = = = = = = = = = = =

"Suatu ketika, Rasulullah SAW, Abu Bakar, Umar dan Uthman berkunjung sebagai tetamu ke rumah Ali. Di sana mereka dijamu oleh Fatimah, puteri Rasululllah SAW sekaligus isteri Ali bin Abi Thalib. Fatimah menghidangkan untuk mereka semangkuk madu. Ketika mangkuk itu diletakkan,sehelai rambut jatuh melayang dekat mereka. Rasulullah SAW segera meminta para sahabatnya untuk membuat perbandingan terhadap tiga benda tersebut, iaitu mangkuk yangcantik, madu dan sehelai rambut.

:: Hargailah jika dirimu sudah memiliknya ::

Abu Bakar yang mendapat giliran pertama segera berkata, "iman itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini. Orang yang beriman itu lebih manis dari madu, dan mempertahankan iman itu lebih susah dari meniti sehelai rambut".


Rasulullah SAW tersenyum, lalu menyuruh Umar untuk mengungkapkan kata-katanya. Umar segera berkata, "kerajaan itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini. Rajanya lebih manis dari madu, dan memerintah dengan adil itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Rasulullah SAW kembali tersenyum, lalu berpaling kepada Uthman seraya mempersilakannya untuk membuat perbandingan tiga benda di hadapan mereka. Uthman berkata, "ilmu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini. Orang yang menuntut ilmu itu lebih manis dari madu, dan beramal dengan ilmu yang dimiliki itu lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Rasulullah SAW kembali tersenyum kagum mendengar perumpamaan yang disebutkan para sahabatnya itu. Baginda pun segera mempersilakan Ali bin Abi Thalib untuk mengungkapkan kata-katanya. Ali berkata, "tamu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini. Menjamu tamu itu lebih manis dari madu, dan membuat tamu senang sampai kembali pulang ke rumahnya adalah lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Rasulullah SAW segera mempersilakan Fathimah untuk membuat perbandingan tiga benda di hadapan mereka. Fathimah berkata, "seorang wanita itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik. Wanita yang solehah itu lebih manis dari madu, dan mendapatkan seorang wanita yang tidak pernah dilihat orang lain kecuali muhrimnya lebih sulit dari meniti sehelai rambut".

Setelah mendengarkan perumpamaan dari para sahabatnya, Rasulullah SAW segera berkata, `seorang yang mendapat taufiq untuk beramal lebih cantik dari mangkuk yang cantik ini. Beramal dengan perbuatan baik itu lebih manis dari madu, dan berbuat amal dengan ikhlas, lebih sulit dari meniti sehalai rambut."

Malaikat Jibril yang hadir bersama mereka, turut membuat perumpamaan. "menegakkan tiang-tiang agama itu lebih cantik dari sebuah mangkuk yang cantik. Menyerahkan diri, harta dan waktu untuk agama lebih manis dari madu, dan mempertahankan agama sampai akhir hayat lebih sulit dari meniti sehalai rambut".

Allah SWT membuat perumpamaan dengan firmanNya dalam hadis Qudsi, "syurgaKu itu lebih cantik dari mangkuk yang cantik itu. Nikmat syurgaKu itu lebih manis dari madu dan jalan menuju ke syurgaKu lebih sulit dari meniti sehelai rambut".


Sedikit Dari Saya..

Dahulu saya dah pernah baca kisah ini dari sebuah majalah. Tiba-tiba teringat balik dan ingin berkongsi dengan sahabat sekalian, lalu saya terjumpa kisah ini di sini:

http://www.activeboard.com/forum.spark?aBID=1623&p=3&topicID=5808873

Mengenai kesahihan sumber, saya tak dapat nak utarakan. Jadi kepada mana-mana sahabat yang tahu, amatlah dialu-alukan utntuk berkongsi.


Pandangan Sisi Pertama; ‘Hanya Jauhari Mengenal Manikam’

Dapat kita lihat bagaimana hanya dengan tiga benda; mangkuk,madu dan rambut dapat dipelbagaikan perumpamaan padanya. Begitulah caranya insan bijak pandai dan soleh melihat sesuatu, mengolah sesuatu perkara ‘sepositif’ yang boleh. Agar apa jua yang berlaku tidak berlalu dengan sia-sia. Sebenarnya semua benda boleh dimanipulasikan oleh fikiran kita. Tapi berfikir menggunakan akal semata-mata boleh mengundang bala seperti mana kita lihat saintis zaman sekarang yang mengetahui ada kuasa yang mengatur kehidupan ini tapi masih menafikan malahan memutar belitkan fakta.

Firman Allah yang bermaksud:

“Dan janganlah kamu mencampur adukkan kebenaran dengan kebatilan dan (janganlah) kamu sembunyikan kebenaran sedangkan kamu mengetahuinya”.

(Surah Al-Baqarah, ayat:42)

Disebabkan itulah apa jua pemikiran, hendaklah mendahului wahyu; Al-Quran sunnah, agar kebijaksanaan di dunia menjadi satu manfaat di akhirat kelak.

Sebenarnya pandangan yang kita keluarkan akan menafsirkan siapa kita. Ini boleh dilihat dengan kisah di atas yang kita ketahui setiap perumpamaan yang diberikan sahabat Rasulullah menggambarkan itulah pekerti utama mereka. Jika kita lihat seseorang itu fasih dalam berbicara mengenai kedoktoran semestinya kita katakan, "Dia ni seorang doktor atau mungkin pernah belajar".

Jadi berkatalah dengan berpada-pada,bimbang akan membinasakan diri kita. Bagaimana Islam amat menyuruh umatnya menjaga lisan sehinggakan galakan untuk diam lebih diutamakan (jika tak mampu berkata-kata yang bermanfaat). Pamerkanlah 'kemusliman' kita dalam berbicara, agar Islam itu tampak indah di mata semua.

Saya sebenarnya tak ingin memanjangkan kalam pada pandangan sisi pertama ini kerana pada pandangan sisi kedua saya yang lebih ingin saya bincangkan. Sekadar perkongsian pincang dalam mengharapkan tunjuk ajar dari sahabat2..

Seterusnya dalam Pandangan sisi kedua: Malu Plus Keberanian.


Wallahu’alam..

No comments: