Sunday, October 10, 2010

:.Lemahnya kita.:

Persinggahan perjalanan dalam menuntut ilmu di KMK amat bermakna. Sekalipun ada yang yang bertanya mengapa datang ke KMK sekiranya memang ingin mengambil aliran agama.. Jawapannya mudah; kerana itulah yang telah Allah aturkan untuk saya.

Alhamdulillah.. Pada permulaan memang sukar untuk adapt dengan suasana masa yang menghimpit. Sememangnya perjuangan bukanlah suatu yang senang, Alhamdulillah Allah teguhkan niat saya bahawa saya datang untuk belajar jadi apa-apa yang berlaku adalah pelajaran bagi saya, insyaAllah. Di sanalah saya menyedari hakikat ilmu adalah milik Allah. Perlunya saya bermujahadah untuk betulkan niat agar belajar kerana Allah dan lilIslam. InsyaAllah, di situlah kita akan temui titik urusan dipermudahkan, semangat juga akan tegar dalam menghadapi ketewasan.

Dalam kepayahan beginilah, baru menyedari hakikat diri seorang hamba. Lemah tanpa daya..terimbau, agungnya hak milik Allah..hatta nak jawab satu soalan matematik pun berhempas-pulas. Subhanallah... Mungkin perkara sekecil ini kita terlepas pandang. Bila hati tak selari dengan amal, hanya melalui tanpa menghayati.. Tapi perkara sekecil inilah sebenarnya yang mengajar kita erti keagungan AlKhaliq. Macam mana dalam AlQuran, perumpamaan yang Allah adakan, menunjukkan betapa lemahnya kita;

“Wahai manusia! Telah dibuat suatu perumpamaan. Maka dengarkanlah! Sesungguhnya segala yang kamu seru selain Allah tidak dapat mencipta seekor lalat pun, walaupun mereka bersatu untuk menciptakannya. Dan jika lalat itu merampas sesuatu dari mereka, mereka tidak akan dapat merebutnya kembali dari lalat itu. Sama lemahnya yang menyembah dan yang disembah.” ( Al-hajj; 73)

Banyak lagi ibrah yang boleh di ambil dari persinggahan ini. Inilah cabang tarbiah Allah kepada kita. Jika Allah tak makbulkan impian kita hari ini,jangan berputus harap mungkin datangnya sinar di lain hari tapi jika yang diharap tak jua kunjung tiba, lihatlah sejenak di sekeliling kita, sebenarnya mungkin Allah dah gantikan suatu yang lebih kepada kita tanpa disedari atau yang diminta bukanlah yang terbaik ..jadi setiap apa yang berlaku dalam hidup saya dan sahabat sekalian, jangan sesekali menyesal walaupun dengan perkataan ‘kalau’. Usah dibuka pintu kepada syaitan untuk memasuki hati kita. Hayatilah kehidupan sekarang dan masa lalu sebagai perisai dan persiapan untuk menghadapi kehidupan yang bakal menjengah..

Wallahua’lam..Salam Mahabbah~

No comments: